2016/02 - 2019/04
#Aktive solfacader #BIPV #Solceller #PV #Solfangere #Dagslys #IEA
Task 56’s formål er at skabe fokus på de aktive solfacader, der vil være med til at bidrage til, at flere beslutningstagere vil vælge en aktiv solfacade. Dette har Task 56 gjort ved at indsamle state-of-the-art inden for området via en detaljeret eksempelsamling. Derudover er der udviklet en række simuleringsmodeller, hvor aktive solfacader kan indsættes, således at man hurtigt vil kunne danne sig et overblik over effekten af en given aktiv solfacade. Derudover er der indsamlet måledata for en række demonstrationsprojekter med aktive solfacader, hvor måledata er blevet sammenlignet med det beregnede. Derudover har der været arbejdet med, hvorledes at de komplekse beregninger og indsamlede måleresultater videregives til beslutningstagerne. Dette er bl.a. gjort via Aktiv hus evalueringer.
Projektets hjemmeside www.task56.iea-shc.org
Min rolle i projektet
Beskrivelse af aktive facade løsninger der er på markedet
Beskrivelse af nye aktive facade løsninger (Bolighaven)
Klargøring af (primært lovgivnings)barriererne, der er i forbindelse med udvikling af solenergi til klimaskærmen
Måledata fra demonstrationsprojekterne: Lykkebo skole, Grøndalsvængets skole, Living in Light Box og Gl. Jernbanevej
Introduktion af Active House Specification
Arrangering af partnermøde i Danmark samt en åben workshop i forlængelse heraf
Projektledelsen for det danske bidrag
Den lange beskrivelse af projektet
IEA projektet “Task 56 - Integrated Solar Envelope Systems for HVAC and Lightning” har beskrevet state-of-the-art indenfor aktive solfacader. Dette er blev gjort ved at finde og indsamle nogle af de aktive solfacader, der er både på markedet og under udvikling. Hver beskrivelse af den enkelt aktive solfacade indeholder en beskrivelse af:
- Koncept bag den aktive solfacade løsning
- Den aktive solfacades arkitektoniske og tekniske integration i facaden
- Den aktive solfacades integration i bygning, hvor der både ses på energi- og indeklimadelen
Udover at berøre de positive elementer som en aktiv solfacade kan tilføre en bygning belyses der også, hvilke faldgrupper, man som projekterende/rådgiver/bygherre skal være bevidst om. I projektet er en aktiv solfacade defineret ved, at den indeholder elementer eller systemer, der kan udnytte og/eller kontrollere indfalden solenergi med henblik på at:
- Levere vedvarende energi (termisk eller elektrisk) til varme, køling og ventilation af bygninger.
- Reducere varme- og kølebehov for bygninger, samtidig med at der opnås et godt dagslys.
De indsamlede aktive solfacade løsninger er meget forskellige og er efterfølgende blevet inddelt i tre undergrupperinger:
- Solenergi høstsystemer: Systemer der genererer elektricitet eller varme
- Solenergikontrolsystemer: Systemer der styrer dagslys indfaldende solstråling ind i bygningen, undgår at undgå gas og elektricitet til aktiv opvarmning og afkøling
- Hybrid solenergisystemer: Kombination af aktive og passive teknologier
Task 56 har også undersøgt, hvilke barrierer som de aktive solfacader støder på. Her har et af de gennemgående spørgsmål været, om de nuværende standarder er med til at bremse, at der bliver sat aktive solfacader op eller om standarderne er med til at sikre, at det, som bliver sat op, er af en sådan kvalitet, at det er med til at sikre, at de aktive solfacader fremadrettet vil få et godt ry og via det gode eksempel være med til at fremme, at markedet for aktive solfacader bliver større.
En af de andre barrierer er, hvordan man viser kvaliteten, hvad angår energi, indeklima og totaløkonomien over for bygherre/rådgiver, der er ved at vælge en aktive solfacade. Hertil kan både anvendes beregninger/simuleringer og måleresultater fra tidligere demonstrationsprojekter. Derudover er det også vigtigt at have indskrevet nogle krav, hvis den pågældende aktive solfacade ikke lever op til forventningerne. Det sidste kan blandt gøres ved at gøre brug af den garanterede ydelse i sit tilbudsmateriale.
I Task 56 har det været undersøgt hvilke simuleringsprogrammer, der er på markedet, der kan anvendes til at vise de energi- og indeklimamæssige fordele. Der er både set på open source, gratis programmer og de traditionelle tunge simuleringsprogrammer. Programmerne er analyseret på kryds og tværs og ikke overraskende er der fundet mindre variationer i resultaterne af det samme standard rum alt afhængigt af hvilket beregning-/simuleringsprogram, der er anvendt. Derudover har der været målt på en række demonstrationsprojekter, hvor demonstrationsprojekternes simulering/beregning er sammenlignet med de målte resultater. Sammenligningerne af de generelle simulerings-/beregningsresultater er vist i en række Aktiv hus evalueringer. Fordelen ved at bruge en Aktiv hus evaluering er, at den kan vise detaljeret information i en simpel oversigt. Dette gøres via en aktiv hus radar.